Art Center Arco Collection
DATA SHEET
Localización: Madrid
Superficie construida: 5.228 m²
Presupuesto: 4.496.000 €
Año de concurso: 2006
Promotor: Fundación Arco
Realizado con: Luis Tena
Colaboradores: Leire Leoz, Beatriz Cavia, Luis Perez, Jesús Ramírez, Emilio Saucedo
Aparejador: Pedro Legarreta

COMPETITION’S PROYECT: finalist
The slaughterhouse floor offers a clarity of an algebraic mould, in which the lines adopt the role of the stretches and the columns, of the main body in the archtectural tipology. This kind, matrix of areas, lines and columns, naves and stretches is similar to the mosques one or to the dockyards of the civil gothic.
  
The program is easy adapted to that area matrix. Two big areas are characterized in it, the public one and the restricted one. We stablish a first division drawing a limit parallel to the main front that divide the floor in public and restricted stretches. The restriction level grows up depending on the position of the stretch.
  
In the middle of this secondary naves gets installed (obeying the position of the actual ones) a transverse system of skylights by way of chimneys, boxes or light prisms that guarantee the natural lighting properly filtered. There, the backs are disposed in an open and continued way in vertical elements by way of explanatory parameter of a fixed high of trhee meters and forty centimetres. That high is enough to be used at the same time as neutral back of the pieces and let the perception of the original methal structure of the slaughterhouse. We consider that the decision of stablishing this horizontal plane of reference is the most important of our proposals. This plane lets us make a synthesize between the expositive effectiveness needed for the center’s functionality and the attaching of importance to the powerful industrial architecture of the slaughterhouse.

wordpress theme jazzsurf